Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madame de Lafayette életrajza

         Marie-Madeleine Pioche de la Vergne Párizsban született 1634-ben, amikor még XIII. Lajos volt a francia király, aki Richelieu kardinálissal irányította Franciaországot.

Édesapja Écuyer Marc Pioche de la Vergne rengeteget volt távol otthonától, sokat dolgozott. Ezalatt a fiatal lányt édesanyja nevelte, aki lánya neveltetésére rengeteg időt és energiát szánt. Marie-Madeleine igencsak szenvedett édesapja hiányától, ugyanakkor éppen ennek köszönhette későbbi természetét, amelyet anyjától örökölt és tanult a vele töltött évek során.

15 évesen elvesztette édesapját, akit hirtelen ragadott el a halál. Ezután jelent meg Renaud-René de Sévigné lovag, akit az írónő első szerelmeként tartanak számon. A férfi azonban a lány édesanyjába volt szerelmes, el is vette feleségül nem sokkal később. Ekkor tanulta meg Marie-Madeleine, hogyan kell elrejteni érzelmeit és talán ezt a tapasztalatot használta fel regénye írásakor is a hercegnő esetében.

16 évesen kezd el irodalmi szalonokba járni, ekkor ismeri meg Mlle de Scudéry szalonját is. Sok barátot, és barátnőt szerez, mint például Mme de Sévigné, aki később legjobb barátnője lesz, Henriette d'Angleterre, akin keresztül jut be a királyi udvarba, és Gilles Ménage, aki egyike lesz számos udvarlóinak.mme.jpg

1654-ben ismeri meg François de Lafayette-et, aki egy hónappal később feleségül veszi a 19 éves lányt. Madame de Lafayette, aki sokkal fiatalabb volt férjénél, nem szerette új életvitelét, hiszen követte férjét Auvergne-be, ahol nagyon magányosnak érezte magát házukban. Akkor már áldott állapotban volt és hiányzott neki a jól megszokott társas élet. Házasságuk nem volt hosszú életű, Lafayette egyik utazásuk után egyedül tér vissza Avergne-be, azonban élete végéig jó kapcsolatban maradt volt feleségével.

Válásuk nem meglepő mai szemmel nézve, hiszen az akkori házasságok legtöbbször nem szerelmen, hanem valamilyen érdeken alapultak. A házasság és a szerelem nagy szerepet kapnak Madame de Lafayette műveiben is, 3 jól ismert regényének ez az alaptémája ( La Princesse de Montpensier, La Princesse de Clèves, La Comtesse de Tende ).

Mint már említettem, Henriette d'Angleterre barátságán keresztül került az udvarba az írónő. Barátnője ugyanis a király, XIV. Lajos öccse felesége lett, így Madame de Lafayette az utolsó 9 évében igen gyakran hivatalos volt a királyi udvarba. Ekkor ismerte meg az oly sok művének alapot adó udvari életet, titkos szerelmi afférokat és a bálok pompáját.

Madame de Lafayette 1693-ban halt meg fáradtan, betegségben szenvedve, de csodálatos műveket hagyva maga mögött.

 

forrás: Kalamár Nóra, szakdolgozat, Piliscsaba, 2010.